Varainhankinnasta yhteinen asia

teksti: Pasi Ahtiainen
kuvat: UEF


Itä-Suomen yliopiston varainhankinnassa tiedät mihin avustuksesi menee. Valtion vastinrahoitus voi enimmillään nelinkertaistaa tehdyt lahjoitukset.

Itäsuomalaiset eivät ole aina hyviä kehumaan ja tukemaan omiaan. Menestystarinoita etsitään muualta, vaikka omalta paikkakunnalta löytyisi huippuosaamista.
Itä-Suomen yliopisto on lyhyellä taipaleellaan pärjännyt hyvin yliopistojen paremmuutta mittaavissa vertailuissa. Kansainvälisestä menestyksestä huolimatta tieteen tekemiseen tarvitaan taloudellista tukea paikallisesti. Hallituksen kaavaillessa koulutusleikkauksia, yliopisto kaipaa tukea yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä.
Varainhankintaa koordinoiva Soile Kosunen on ollut tehtävässään reilun vuoden. Työhuoneeseen ei ole vielä kerääntynyt muistilappujen, korttien ja kirjapinojen valikoimaa, joita yleensä näkee yliopistoväen työhuoneissa. Kosusen vakanssi on uusi ja varainhankintaan suhtaudutaan yliopistolla selvästi vakavissaan. Varainhankintakoordinaattorin toimen lisäksi tarkoitusta varten on avattu omat verkkosivut, joilla on mahdollisuus tehdä verkkolahjoituksia yliopistolle. Valtio on lupautunut pääomittamaan kolminkertaisesti yliopistojen keräämän yksityisen pääoman ja lahjoitukset ovat tietyin ehdoin verovähennyskelpoisia niin yrityksille kuin yksityishenkilöille ja kuolinpesillekin.

Edellinen vuosien 2008-2011 varainhankintakampanja sai puhtia itäisen Suomen yliopistojen yhdistymisestä. Nyt samaa yhteishenkeä kaivattaisiin uudestaan.
‒ Edellisen kerran 6,2 miljoonaan on matkaa, vaikka aikaa vielä reilu vuosi onkin. Nyt kasassa on noin kolmannes tavoitteesta.
‒ Tämänhetkinen taloudellinen tilanne toki vaikuttaa myös osaltaan yhteisöjen ja yksityishenkilöiden lahjoitusmahdollisuuksiin, Kosunen myöntää.
 
Valtio on lupautunut pääomittamaan kolminkertaisesti yliopistojen keräämän yksityisen pääoman.

Tiedosta hyvä tulevaisuus

Vuosien 2015-2017 varainhankintakampanja on nimetty Tiedosta hyvä tulevaisuus -tukikampanjaksi. Lahjoitusmuotoja on kehitelty monenlaisia, lahjoittaa voi esimerkiksi kuukausittaisilla pienemmillä summilla. Onnistuneet kampanjat tarvitsevat kärkihankkeita. UEF:ssä näitä ovat mm. Alzheimerin taudin, ilmaston mallintamisen sekä metsäbiotalouden tutkimukset. Kärkihankkeiden takaa löytyy leveä pohja perusopintoja ja laaja valikoima opiskelualoja, jotka myös tarvitsevat rahoitusta.

Tahdommeko pysyä globaalin tiedekilpailun kärjessä vai varasijoilla?
Monelle lahjoittajalle onkin tärkeää, että oma lahjoitus menee tietyn alueen tutkimukseen ja vähintään 10 000 euron lahjoitukset onkin mahdollista kohdentaa tietylle koulutusalalle.
‒ On tärkeää säilyttää yliopisto monialaisena ja saada koulutetut ihmiset jäämään alueelle. Yrittäjien kannalta myös opiskelijat ovat kesätyövoimaa, Kosunen painottaa.
Yrityksiä aktivoimaan yliopisto järjesti elokuussa 2015 Tieteen päivien yhteydessä bisnestreffit, joiden tarkoituksena oli edistää yritysten ja yliopiston yhteistyötä. Samasta syystä Kuopion alueen kauppakamari päätti järjestää syyskokouksen yliopistolla ja pyysi puhujiksi professorit Jyrki Kankaan sekä Veli-Matti Kosman.
 
Varainhankinnassa ei kuitenkaan ole kyse tyylikkäistä lakkapeitteisistä esitteistä tai nettisivuista modernilla ilmeellä, vaan alueellisen huippuosaamisen tulevaisuudesta. Tahdommeko pysyä globaalin tiedekilpailun kärjessä vai varasijoilla?

Itä-Suomen yliopisto järjestää avoimien ovien päivän torstaina 2.6. klo 8.30 - 11.30. Paikkana on yliopiston Snellmania-rakennus, pääsisäänkäynti, Yliopistonranta 1.
Snellmanian suuressa luentosalissa on esityksiä niin suomalaisten talousnäkymiin kuin fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin liittyen.

Lue lisää UEF:n avoimien ovien päivästä

 

Lisätietoja varainhankinnasta: www.uef.fi/varainhankinta