Jäsenistötapaaminen syksyllä 2015 Varkaudesta.

Tavoitteeksi kansainvälistyminen

 
Kauppakamarillamme on tänä vuonna kaksi alueellista kärkitavoitetta: Viitostien tason nosto ja yritysten kansainvälistymisen edistäminen.

Viime vuoden Kevätkamarilainen keskittyi Viitostiehen. Tämä, järjestyksessä toinen Kevätkamarilainen, sivuaa kansainvälistymistä.
Kasvuun tähtäävän yrityksen on siirrettävä katseensa Suomen rajojen ulkopuolelle ennemmin tai myöhemmin. Suomen taloustilanne on konkretisoinut asetelmaa entisestään. Kun kotimarkkina ei kasva monen on suunnattava kasvuaikeensa ulkomaille. Vaikutelmani on, että tämä näkyy myös Pohjois-Savossa: entistä useammat pk-yritykset selvittävät, onko omalle tarjonnalle kysyntää maailmalle.

Me kauppakamarissa olemme varmoja, että kysyntää alueen osaamiselle olisi enemmän kuin mitä tällä hetkellä tarjoamme. Arviot maakunnan kansainvälisesti toimivien yritysten määrästä liikkuvat tällä hetkellä vain parin–kolmensadan tienoilla. Aivan taatusti potentiaalia olisi useammalla.
Tavoitteenamme on löytää maakunnasta lisää pk-yrityksiä, joilla on halu kansainvälistymiseen. Samalla jaamme tietoa siitä, että maakunnassa on runsaasti toimivaksi todettuja palveluita kansainvälistyvän yrityksen tueksi. Helpoiten palvelutarjonnan tavoittaa Team Finlandin kautta.
Hyvä etappi kaikille kansainvälistyjille on Sawosta Maailmalle -tapahtuma 16.6. Huikea päivä kokoaa yhteen maakunnan kansainvälistyjät ja tarjoaa inspiroivia yrityscaseja, verkostoja, työpajoja ja rentoa fiilistä.

Alueen kansainvälinen kilpailukyky edellyttää luotettavia ja nopeita yhteyksiä meiltä maailmalle. Merkittävä edistysaskel saavutettiin tänä keväänä, kun Viitostien parannus Mikkelin ja Juvan välillä sai rahoituspäätöksen. Elinkeinoelämä nosti vahvasti esiin kyseisen pullonkaulan ongelmallisuuden ja siksi päätöksestä on syytä olla tyytyväinen.
Viitostiessä riittää kuitenkin edelleen parannettavaa ja työ jatkuu myös kauppakamarissa. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa Viitostietä voi liikennöidä ympärivuotisesti ja yhtäjaksoisesti 100 km/h, aluksi Kuopioon ja myöhemmin Iisalmeen saakka.
Kuopion alueen kauppakamari on siirtynyt vaiheittain digitaaliseen viestintään. Hyvä esimerkki tästä on Kevätkamarilainen, joka on korvannut vuosikirjan ja ilmestyy täysin digitaalisesti. Olemme panostaneet siihen, että lukukokemuksesi on hyvä alustasta riippumatta. Artikkelit tarjoavat näkökulmia, kauppakamari-osiosta löydät ajankohtaisen infon toiminnastamme.

Kevätkamarilaisen myötä toivomme jäsenistöllemme erinomaista kasvukautta.


Terveisin,
Silja Huhtiniemi
toimitusjohtaja